Worksheet on Electrode potential





The electromotive force of a cell built on two electrodes is known as Electrode potential. Electrode potential may not be obtained empirically.

Here, you can find some questions related to “Electrode Potential” and their answers:

Questions:

1. The device which converts chemical energy of fuels directly into electrical energy is:

(a)    Concentration cell

(b)   Galvanic cell

(c)    Fuel cell

(d)   Both (b) and (c)

 

2. For which of the following cells, the standard cell voltage is zero?

(a)    Electrolytic cell

(b)   Concentration cell

(c)    Daniel cell

(d)   Fuel cell

 

3. A galvanic cell is constructed using the redox reaction, 1/2 H_2 (g) + AgCl(s) \to H^+ (aq) + Cl^- (aq) + Ag(s) it is represented as:

(a)    Pt | H_2 (g) | HCl (soln) || AgNO_3 (sol) | Ag

(b)   Ag | AgCl (s) | KCl (soln) || HCl (soln), H_2 | Pt

(c)    Pt | H_2 (g) | HCl (soln) || AgCl(s) | Ag

(d)   Pt | H_2(g) | KCl (soln) || AgCl(s) | Ag

 

4. A smuggler could not carry gold by depositing iron on the gold surface, because:

(a)    Gold has lower standard reduction potential than iron

(b)   Gold has higher standard reduction potential than iron

(c)    Iron rusts

(d)   Gold in denser H

 

5. At 25°C, electrode potential of Mg^{2+} / Mg electrode in which concentration of ions is 0.1 M (E^0 Mg^{2+}/Mg = -2.36 v)

(a)    -2.36 V

(b)   -2.39 V

(c)    -4.75 V

(d)   -3.95 V

 

6. Which of the following has been universally accepted as a reference electrode at all temperatures, and has been assigned a value of zero volt?

(a)    Standard hydrogen electrode

(b)    Copper electrode

(c)    Graphite electrode

(d)   Zinc electrode

 

7. The electrochemical cell stops working after some time because:

(a)    Electrode potential of both the electrodes becomes zero

(b)   One of electrodes completely vanishes

(c)    Electrode potential of both electrodes equalizes

(d)   The reaction reverses its direction

 

8. The standard electrode potential of four elements K, L, M, N is -3.05, -1.66, – 0.40 and 0.76 volt, respectively. The highest chemical activity will be shown by:

(a)    K

(b)   L

(c)    M

(d)   N

 

9. One of the reference electrodes involves the use of

(a)    CuSO_4

(b)   HgCl_2

(c)    Hg_2Cl_2

(d)   ZnSO_4

 

10. The emf of the cell, Zn | Zn^{+2} || Ag^+ | Ag  is independent of :

(a)    The volume of Zn^{2+} \text{and} Ag^+ solution

(b)   The molarity of Cu^{2+} ions solution

(c)    Temperature

(d)   The molarity of Ag^+ ions in solution

Answers:

1.(c)     2. (b)     3. (c)     4. (b)     5. (b)

6. (a)     7. (c)     8. (a)    9. (c)     10. (a)



Related posts:

  1. Electromotive Force Worksheet The short form of Electromotive force is EMF. According to...
  2. Corrosion Worksheet Corrosion is the disintergration of a material into its constituent...
  3. Electrolysis The process of chemical decomposition of the electrolyte by the...
  4. V.B.T. Worksheet Valence bond Theory (V.B.T) was developed by Walter Heitler and...
  5. Oxidation and Reduction worksheet Oxidation is the process of gaining electrons and Reduction is...